Geschiedenis van het ras

Oorsprong en ontwikkeling van de American Staffordshire Terrier

Staffordshire Bulll Terrier (ook wel Engelse Staffords genoemd) en American Staffordshire Terrier (AmStaff) gaan terug op twee voorouders: de “Bull en Terrier”. Dit waren kruisingen tussen de Oud-Engelse Bulldog en de diverse Engelse Terrierrassen uit die tijd welke voornamelijk gefokt werden rond 1800 in het Engelse Staffordshire.

                                                                  

Destijds werd bij het fokken voornamelijk gekeken naar de “sportieve” prestaties van deze honden. Het uiterlijke voorkomen maakte weinig uit. Het feit dat deze kruisingen uitblonken in kracht, vasthoudendheid, uithoudingsvermogen, intelligentie en daarbij uitermate loyaal waren naar de mens was zeer belangrijk. Uiteindelijk werden enkel Terriers en Old English Bulldogs gebruikt waardoor er omstreeks 1860 een hond was ontstaan welke we momenteel qua uiterlijk kunnen vergelijken met de Staffordshire Bull Terriers.

Vanaf die tijd ontwikkelde zich de American Staffordshire Terrier als apart ras. De Amerikanen hadden een hond nodig die hoger en zwaarder was dan de Engelse Bullldog en Terriers om haard en huis te beschermen tegen kuddes wilde dieren, roedels coyotes en wolven. Om dit te bereiken, kruisten ze de grootste rassen. Velen die weten hoe de Bull en Terriers zijn ontstaan, hebben de Bulls en Terriers gekruist met de Airdale Terrier of de Ierse Terrier tijdens het fokken.

De American Staffordshire Terrier is traditioneel erg populair in de Verenigde Staten. Ze zijn erg populair vanwege de vrolijke aard en de grote vriendelijkheid tegenover de mensen. Hun zachtheid tegenover kinderen is opvallend. De Amerikanen zijn de Amstaf zelfs gaan beschouwen als een inheems ras, wat natuurlijk niet het geval is. Een jaar na de erkenning als een apart ras van de Staffordshire Bull Terrier in Engeland, erkende de American Kennel Club in 1936 de American Staffordshire Terrier officieel als een ras.