Fietsen met je hond

Tips voor dat je met je hond gaat fietsen

Ga je fietsen met je hond, dan bevordert dit zijn uithoudingsvermogen en verbeter je jouw relatie met je hond. Heb je echter nog niet eerder met je hond gefietst, begin dan heel rustig en bouw het in kleine stapjes op. Dit zijn zaken, waarmee je rekening moet houden bij het leren naast de fiets lopen:

 • Het verkeersreglement staat niet toe dat een hond links van de fiets loopt. Als de hond dus gewend is om links van je te lopen, dan zul je de hond eerst moeten leren op een speciaal commando rechts van je te lopen.
 • Wen de hond eerst aan het wiel van je fiets. Neem de fiets in de hand en loop, met je hond aan de rechterkant, een stuk naast de fiets. Daarna fiets je in laag tempo en bouw je het tempo op. Beloon je hond steeds als hij netjes naast de fiets loopt.
 • Wen de hond geleidelijk aan langere afstanden. Monteer een eenvoudige kilometerteller op uw fiets, zodat je de opbouw van afstand goed kunt regelen. Begin met maximaal twee tot drie kilometer en voer deze afstand elke keer een klein beetje op.
 • Let op het tempo dat de hond loopt. Zorg dat de hond losjes naast je draaft. Laat hem in geen geval in galop naast je hollen. Een te hoog fietstempo wordt, zeker voor kleinere honden, al gauw een uitputtingsslag.
 • Voorkom oververhitting bij je hond, door bij hogere temperaturen niet met je hond te fietsen. Als het buiten warmer is dan 20 graden, ga je zelf ook niet graag een marathon lopen. Niet fietsen dus als het buiten te warm is!
 • Zorg voor afwisseling tussen verharde wegen en veldwegen. Dat spaart de poten meer dan alleen op straat rijden/lopen. Laat je hond echter niet in de berm lopen. In een berm ligt vaak afval, dat door auto's is weggegooid. Dit zou pootletsels bij je hond kunnen veroorzaken.
 • Neem vers drinkwater mee (niet ijskoud!) en bied je hond regelmatig eventjes rust onderweg. Voor kleine hondjes kan het handig zijn om een fietsmandje of -tas bij je te hebben voor de terugweg.
 • Ga niet elke dag fietsen, houd de uitdaging voor je hond erin! Zorg dat het voor de hond altijd een welkome verrassing is om te zien dat je jouw fiets 'van stal' haalt!
 • Gehoorzaamheid is naast de fiets het allerbelangrijkst. De hond mag je niet van de fiets trekken omdat hij ergens een andere hond ziet. Train dus eerst het naast de fiets lopen op de hiervoor beschreven manier, voordat je echte afstanden gaat fietsen.
 • De 'springer' is verkrijgbaar in de dierenspeciaalzaak. De springer bevat een verend deel, waaraan je de riem van de hond bevestigt. De veer vangt eventuele schokken op en beschermt de hond voor het verkeer en uw pedalen. Bovendien kun je beide handen aan het stuur houden.
 • Geef de hond vlak voor de training geen eten en grote hoeveelheden water. Een lichte maaltijd 4-5 uur voor de training is meer dan voldoende.  Dit om een maagtorsie te voorkomen. Ook na het lopen slecht een kleine hoeveelheid water geven en met eten nog een uurtje wachten.
 • Wikkel de riem nooit om de hand en maak hem niet aan de fiets vast; als de hond plotselings zijwaarts wegrent, trekt hij u mogelijk van de fiets. Gebruik een niet te lange riem
 • Controleer voor u gaat lopen de voetzolen van de hond op doorslijten en verwondingen en doe dit ook tijdens de pauzes en bij thuiskomst. Hierbij moet u de benen van de hond voorzichtig naar achter trekken (nooit zijwaarts ivm de bouw van de hond). Let op dat de nagels niet te lang zijn.
 • In de pauzes kunt u de hond een beetje water geven, eventueel aangevuld met een elektrolytenoplossing erin.
 • Let bij het lopen op/langs verharde wegen op dat de hond niet in de berm loopt, daar ligt meestal de meeste troep waaraan de hond zich kan verwonden. Denk om extra slijtage bij regen. Zoek afwisseling in ondergrond, dit komt u ook tegen tijdens het examen.
 • Voetzolen die gemakkelijk doorslijten kunt u insmeren met ‘Stockholm’-teer dat u bij coöperatieve winkels voor agrarische artikelen kunt kopen. Bedenk wel dat u dit weer verwijdert voor u het huis ingaat anders verwoest u uw vloerbedekking. Deze teer geeft goede genezing bij doorgesleten voetzolen.
 • Laat de hond na de training nog een poosje rustig afstappen (cooling-down) om ervoor te zorgen dat de spieren en gewrichten hun afvalstoffen kwijt kunnen raken en kleine beschadigingen die gewoonlijk in de spieren ontstaan door het lichaam kunnen worden hersteld.
 • Belangrijk; ken je hond, let op zijn voetzolen, zijn ademhaling, zijn herstel. Wil niet te snel / te veel

Opbouwen

De eerste week fiets je maar 1 minuut per keer. Dit doe je een week lang, vrijwel elke dag. Vervolgens 2 minuten per keer, gedurende een week, elke dag. Zo verder met 3 minuten per keer, 4 minuten en dergelijke, tot je zit op ongeveer 15 minuten per keer fietsen met je hond. Nu kun je overstappen op het volgende ‘fietsschema’ om de conditie van je hond optimaal te krijgen en te houden.

CONDITIE - FIETS - PROGRAMMA:

 

Dag 1

(zaterdag)

Dag 2

(zondag)

Dag 3

(maandag)

Dag 4

(dinsdag)

Dag 5

(woensdag)

Dag 6

(donderdag)

Dag 7

(vrijdag)

Week 1

15 minuten

15 minuten

Rustdag

25 minuten

20 minuten

Rustdag

Rustdag

Week 2

25 minuten

20 minuten

Rustdag

30 minuten

Rustdag

30 minuten

Rustdag

Week 3

35 minuten

20 minuten

30 minuten

Rustdag

30 minuten

20 minuten

Rustdag

Week 4

30 minuten

20 minuten

30 minuten

Rustdag

40* minuten

15 minuten

Rustdag

Week 5

40* minuten

25 minuten

Rustdag

40* minuten

20 minuten

Rustdag

Rustdag

Week 6

45* minuten

20 minuten

Rustdag

Rustdag

60* minuten

Rustdag

20 minuten

* = halverwege 15 minuten rust!

Samenvattend: bouw de fietstraining langzaam op, beloon gewenst gedrag, neem de juiste veiligheidsmaatregelen en je zult nog vele kilometers heerlijk fietsen met je am-staff

De American Staffordshire Terrier behoort de indruk te geven van grote kracht in verhouding tot zijn grootte. Een hond die stevig in elkaar zit, gespierd maar ook lenig en gracieus is en attent ten opzichte van zijn omgeving. Hij moet geblokt zijn, mag geen lange poten hebben en niet 'racy' in outline zijn. Zijn moed is spreekwoordelijk.