UV Test

Wat is de UV test?

Het UV examen is een uithoudingsvermogentest voor de hond om de fitheid en de gezondheid vast te stellen. Deze uithoudingsvermogen test is van oorsprong een test voor de werkhond maar word tegenwoordig gedaan met veel meer rassen en is zeker niet alleen meer voor de werkhond. Het UV examen zal met een gezonde amerikaanse stafford met een goede conditie geen enkel probleem vormen. Wel dient hiervoor getraind te worden.

UV is een officieel erkend werkhondenexamen waarbij de hond, in draf, aan de fiets een parcours aflegt van 20 km met als doel de lichamelijke en geestelijke conditie van de hond te testen.

Om deze prestatie te kunnen leveren moet een hond een optimale lichamelijke gezondheid hebben. Dit kan ondermeer worden bereikt door een goed opgebouwd trainingsschema. Deze training vergt het nodige van de interne organen van de hond, zoals hart en longen, maar ook van het bewegingsapparaat. Daarom moet de hond gezond zijn. Een eventueel onderzoek door de dierenarts vooraf aan de training kan gewenst zijn om eventuele problemen te vermijden. Het is belangrijk de training zorgvuldig te plannen, zodat de hond een goede spiermassa kan ontwikkelen en een goede effectieve beweging. Door de duurtraining moeten geleidelijk en op de juiste wijze de interne organen als hart en longen, evenals de spieren en de rest van het bewegingsapparaat worden gestimuleerd, zonder overmatige belasting en risico’s aan bijvoorbeeld gewrichten.

Bij deze proef zullen echter ook andere eigenschappen, zoals doorzettingsvermogen en hardheid tot uiting komen. Wij mogen aannemen dat honden, die in staat zijn om de prestatie van een UV proef zonder moeite te volbrengen, lichamelijk gezond zijn en voor een werkhondenras gewenste gedragseigenschappen als doorzettingsvermogen bezitten. Met name voor honden die bij de fokkerij worden gebruikt zijn dit zeer belangrijke eigenschappen.

Nu zou je zeggen dat een normaal gebouwde goed gezonde hond zeker in staat moet zijn tot het leveren van een dergelijke prestatie, maar zo simpel blijkt het meestal niet. De hond moet 20 km naast de fiets lopen in een behoorlijk tempo. De meeste honden zijn wel gewend om in hun eigen tempo te lopen, al naar gelang het hun uitkomt te slenteren of te rennen, maar niet om in een en hetzelfde tempo door te blijven lopen.

Wat is er nodig voor het examen?

Het UV-examen is een officieel erkend examen.

Tijdens het examen moet de hond minimaal 16 maanden oud zijn en maximaal 6 jaar oud.

De hond met stamboom heeft een rashondenlogboek nodig en de hond zonder stamboom een werkboekje.

Deze kan je aanvragen bij raad van beheer www.raadvanbeheer.nl. Houd er rekening mee dat als je de uv-test gaat doen, je het boekje op tijd aanvraagt, want er zit een levertijd op van 2 a 3 weken na betaling. De kosten van het boekje zijn 17,75 euro

Hoe ziet het examen eruit?

Bij de UV test loopt de hond eerst 8 km naast de fiets, heeft dan een pauze van 15 minuten, loopt dan een afstand van 7 km, gevolgd door een pauze van 20 minuten, en loopt vervolgens de resterende 5 km. Aan het eind dienen geleider en hond, na een pauze van 15 minuten, de eenvoudige gehoorzaamheidsoefeningen uit te voeren.

  • Het tempo waarin de hond moet draven is ongeveer 12-15 km/u.
  • De hond loopt aangelijnd rechts naast de fiets. De hond mag licht trekken, maar niet achterblijven. 
  • De hond dient correct  te gedragen tov andere honden en mensen en mag dus niet uitvallen. De keurmeester kijkt voor u op de fiets stapt eerst naar de conditie van de hond, daarom moet u de hond leren dat hij zich rustig laat betasten.
  • De hond moet een halsband dragen, slipketting op het dode oog mag ook. Nooit een slipketting op de slip tijdens het fietsen. Gebruik van een springer is toegestaan
  • Na de fietsproef volgen nog een aantal gehoorzaamheidsoefeningen om te zien of de hond na het fietsen nog in staat is tot een vorm van werk.

Wie is geslaagd ontvangt van de Raad van Beheer de officiële kwalificatie UV, die ook op de stamboom wordt meegenomen.

Wat gaat het U kosten om hier aan mee te doen?

Uiteraard de kosten voor het rashondenlogboek. Deze dient men zelf aan te vragen en te betalen bij RvB.

Kosten inschrijving UV test ASTCH € 15. Hier zit bij in:

  • Bij elke tussenstop 1x drinken.
  • Aan het eind 3 broodjes en 1x drinken.

Waar en wanneer is de UV test?

Recreatiegebied Berendonck (aan de rand van Nijmegen in de gemeente Wijchen)
Weg door de Berendonck 29
6603LP, Wijchen

Op dit recreatiegebied wordt gewerkt met een geautomatiseerd systeem. Voor de auto-ingangen staan slagbomen met parkeerautomaten. Betaling is contant met gepast muntgeld: € 2,00 per voertuig
Let op! De automaat wisselt niet en accepteert geen briefgeld.

Datum: 13 oktober 2013

Aanvang: 09:30
Vertrek: 10:00 

MapDirections
Coming from:

De American Staffordshire Terrier behoort de indruk te geven van grote kracht in verhouding tot zijn grootte. Een hond die stevig in elkaar zit, gespierd maar ook lenig en gracieus is en attent ten opzichte van zijn omgeving. Hij moet geblokt zijn, mag geen lange poten hebben en niet 'racy' in outline zijn. Zijn moed is spreekwoordelijk.