JLPP, jeugdverlamming van het strottenhoofd

Het strottenhoofd is een onderdeel van het luchtwegsysteem. In het strottenhoofd vinden we de stembanden, de stemplooien en het strottenklepje (epiglottus). Dat strottenklepje is een heel belangrijk onderdeel, want het zorgt voor afsluiting van de luchtpijp tijdens het slikken en afsluiting van de slokdarm tijdens het ademen.
Een belangrijk onderdeel dus, want sluit het klepje niet tijdens het slikken dan kan er voedsel in de longen terechtkomen, met alle gevolgen van dien.
De stemplooien behoren bij de stembanden en werken ook mee bij het ademen en slikken. Het strottenhoofd is verder bedoeld om de luchtpijp, die natuurlijk van levensbelang is, te beschermen.

Met het strottenhoofd kan, net als met alle onderdelen van het lichaam, iets verkeerd gaan. Maar een dier kan zonder een goed functionerend strottenhoofd niet overleven en dat maakt dit dus een bijzonder kwetsbaar deel van het lichaam.
JLPP betekent: Juvenile Laryngeal Paralysis & Poolyneuropathy
Jeugdverlamming van het strottenhoofd & polyneuropatie, betekent het us, en dat laatste wil zeggen dat de zenuwen op meerdere plaatsen in het lichaam zijn aangetast.
In het geval van JLPP begint die aantasting bij de langste zenuw die het lichaam kent, en die zenuw stuurt onder andere het strottenhoofd aan. De eerste symptomen zijn dan ook stembandverlamming; de hond kan niet meer normaal geluid voortbrengen.
De stembanden beginnen door de vibratie van de langskomende lucht tijdens het ademen wel te vibreren, wat vaak een reutelend geluid geeft. Dat dit ten koste gaat van een goede ademhaling is duidelijk.
Doordat in het strottenhoofd ook het strottenklepje niet meer goed sluit gebeurt het met regelmaat dat het dier zich verslikt in water of voedsel en daar problemen door krijgt. Dat warmte en daardoor, snellere ademhaling extra problemen geeft is duidelijk.
Lijders aan deze specifieke vorm hebben al jong symptomen en er wordt vaak als bijkomend symptoom een slechter ontwikkeld oog gezien, een aandoening die ook zelfstandig voorkomt en bekend staat als microphthalmia (te klein oog). Hierbij is de oogbol niet of onvoldoende ontwikkeld. Een vorm van cataract wordt dan ook vaak gezien.
JLPP heeft altijd de dood tot gevolg en een fokker kan niets anders dan kiezen voor euthanaseren. Er is geen genezing voor deze aandoening.
Voor de specifieke jeugdvorm die we hier beschrijven, de JLPP, is helaas nog geen marker van de mutatie gevonden voor de American Staffordshire Terrier.
Voor de Rottweiler en Zwarte Russische Terrier is die wel gevonden, die ligt op het RAB3GAP1-gen. Dankzij deze markere is er voor deze rassen dan ook een DNA-test beschikbaar.
Dragers van dit probleem hebben geen klachten maar gecombineerd met een drager kunnen zij lijders produceren. De vererving van deze ziekte is vergelijkbaar met Cellebraire Ataxia.
Er wordt op dit moment ontzettend druk onderzoek gedaan naar deze ziekte door de University of Missouri – College of Veterinary Medecine, door hetzelfde team dat ook de marker heeft gevonden voor de Rottweiler en de Zwarte Russische Terrier.
Bron:
Dogzine – Marjolein Roosendaal
University of Missouri – College of Veterinary Medicinee – Dennis  O’Brien DVM PhD
Juvenile Laryngeal Paralysis & Polyneuropathy
JUVENILE LARYNGEALE PARALYSE UND POLYNEUROPATHIE  (jllp) BEIM ROTTWEILER