Geschiedenis van het ras

Oorsprong en ontwikkeling van de American Staffordshire Terriër.

 

Staffordshire Bull Terriërs (ook wel Engelse Staffords genoemd) en  American Staffordshire Terriërs (AmStaff) gaan terug op twee voorouders: De “Bull en Terriër”. Dit waren kruisingen tussen de Oud-Engelse Bulldog en de diverse Engelse terriërrassen uit die tijd welke voornamelijk gefokt werden rond 1800 in het Engelse Staffordshire.

Destijds werd bij het fokken voornamelijk gekeken naar de “sportieve” prestaties van deze honden. Het uiterlijke voorkomen maakte weinig uit. Het feit dat deze kruisingen uitblonken in kracht, vasthoudendheid, uithoudingsvermogen, intelligentie en daarbij uitermate loyaal waren naar de mens was zeer belangrijk.

Uiteindelijk werden enkel Terriërs en  Old English Bulldogs gebruikt waardoor er in omstreeks 1860 een hond was ontstaan welke we momenteel qua uiterlijk kunnen vergelijken met de Staffordshire Bull Terriërs.

Vanaf die tijd ontwikkelde zich de American Staffordshire Terriër als apart ras. De Amerikanen hadden een hond nodig die hoger en zwaarder was dan de Engelse Bulldog en Terriërs om huis en haard te beschermen tegen kuddes wilde dieren, roedels coyotes en wolven. Om dit te bereiken, kruisten ze de grootste rassen. Velen die weten hoe de Bull en Terriërs zijn ontstaan, hebben de Bulls en Terriërs gekruist met de Airdale Terriër of de Ierse Terriër tijdens het fokken.

De American Staffordshire Terriër is traditioneel erg populair in de Verenigde Staten. Ze zijn erg populair vanwege de vrolijke aard en de grote vriendelijkheid tegenover mensen. Hun zachtheid tegenover kinderen is opvallend. De Amerikanen zijn de Amstaff zelfs gaan beschouwen als een inheems ras, wat natuurlijk niet het geval is. Een jaar na de erkenning als een apart ras van de Staffordshire Bull Terriër in Engeland, erkende de American Kennel Club in 1936 de American Staffordshire Terriër officieel als een ras.

De foto’s zijn afkomstig van  http://www.amstaffs.net/historical.htm

Update Events

Update Events