Agility

Bij agility (ook bekend als behendigheid) loop je met je hond zo snel mogelijk een parcours waarbij je hond sprongen moet maken en tunnels en andere obstakels moet nemen. De schofthoogte van je hond bepaalt de hoogte van de hordes. De FCI (Fédération Cynologique Internationale) erkent agility als sport; wij reglementeren dit.

Waarom agility?

Agility is echt samenwerken met je hond. Jullie vormen samen een team en jij motiveert hem om zo goed en zo snel mogelijk het parcours af te ronden. Samen moeten jullie de klus klaren en dat zorgt ervoor dat jullie band (nog) verder groeit. Omdat de hond nu eenmaal de commando’s van zijn baas (handler) moet opvolgen om het parcours goed te doorlopen, krijg je ‘dankzij’ agility een beter opgevoede hond. De handler mag de hond of de hindernissen tijdens het lopen van het parcours niet aanraken, hij geeft aanwijzingen door middel van zijn stem en door gebaren te maken. Het overgrote merendeel van de honden vindt het geweldig om de hindernissen te overwinnen; honden zijn vaak erg gemotiveerd. Om te luisteren, maar ook om samen met jou hun snelheid en atletisch vermogen te verbeteren.

Voor wie is agility geschikt?

Zoals bij elke hondensport, draait het er ook bij agility om, om samen met je hond plezier te hebben. Op recreatief niveau kan in principe elke gezonde hond die minimaal een jaar oud is, met elke baas een sprong of sprongetje wagen, afgestemd op zijn schofthoogte en lichaamsbouw. Maar het spreekt voor zich dat een tunnel, slurf en band niet voor elk hondenras toegankelijk is. Voor erg grote, zware honden maar ook voor honden die door een lang lichaam in combinatie met korte poten minder goed kunnen springen, is agility minder geschikt.

Recreatief of wedstrijden?

Je kunt de sport recreatief beoefenen maar ook deelnemen aan wedstrijden. Er zijn vier hoogteklassen (small, medium, intermediate en large) en vier verschillende niveaus (debutanten, 1e, 2e, & 3e graad). Door punten te behalen, kun je promoveren naar een hoger niveau. Er is ook een veteranenklasse voor de wat oudere hond. Sommige verenigingen organiseren daarnaast wedstrijden voor junioren. Ook zijn er teamwedstrijden.

Waar kan ik deze sport beoefenen?

Veel kynologenclubs geven recreatieve agility-training. Klik hier voor een overzicht van kynologenclubs. Er vinden regelmatig door het hele land heen wedstrijden plaats.  Via de agenda op de sportsite en/of in de agenda van de Raad van Beheer (www.houdenvanhonden.nl) zie je wanneer en waar er iets te doen is.

*bron: Raad van Beheer – www.houdenvanhonden.nl